Αρθρογραφία – Συμμετοχή σε Ημερίδες/Συνέδρια

Σημείωμα της Διευθύντριας του ΙΝΕΜΥ κας Βάλιας Αρανίτου

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013/Κατηγορίες: Αρθρογραφία

Όσο πιο σύνθετο είναι ένα πρόβλημα, τόσο πιο καλά μελετημένη πρέπει να είναι η αντιμετώπισή του. Αυτή την απλή, απλούστατη, κοινότοπη θα έλεγε κανείς, αλήθεια, προσπαθούμε να υπηρετήσουμε στο ΙΝΕΜΥ –το επιστημονικό Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ. Γιατί σε μία τόσο δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία όσο αυτή που βιώνουμε όλοι μας στη σύγχρονη Ελλάδα, είναι προφανές ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος είναι σύνθετα και δυσεπίλυτα. Απαιτούν, λοιπόν, βαθιά μελέτη, προσεκτική καταγραφή των δεδομένων, πλήρη γνώση της ελληνικής και διεθνούς εμπειρίας και οξυδερκείς αλλά ρεαλιστικές ιδέες.
 
Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους από όλη τη χώρα, που προσπαθούν να ζήσουν τις οικογένειές τους μέσα από το χώρο του εμπορίου και των υπηρεσιών. Οι άνθρωποι αυτοί, σίγουρα, δεν χρειάζονται λόγια του αέρα χωρίς καμία ουσιαστική βάση. Δεν χρειάζονται, όμως, ούτε θεωρητικές επιστημονικές μελέτες που δεν έχουν τίποτα να προτείνουν για τα πραγματικά προβλήματα που τώρα αντιμετωπίζουν. Εκείνο που χρειάζονται είναι άμεση βοήθεια, με επιστημονικό υπόβαθρο.
 
Αυτός, λοιπόν, είναι ο ρόλος του ΙΝΕΜΥ. Κάθε ενέργειά μας, οφείλει να συνδυάζει αυτές τις δύο ιδιότητες: Να είναι προσανατολισμένη στα άμεσα, πραγματικά ζητήματα, αλλά και να είναι άρτια επιστημονικά.
 
Κι αυτή τη δουλειά επιχειρούμε να κάνουμε, δίπλα στην ΕΣΕΕ και πάντα στην υπηρεσία του ελληνικού εμπορίου και των χιλιάδων οικογενειών που ζουν από αυτό: Να αποτυπώνουμε την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό εμπόριο και, γενικότερα, τον τριτογενή τομέα. Να αναλύουμε τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις και να διακρίνουμε πώς μπορούν να επηρεάσουν το χώρο μας. Να αξιοποιούμε τις γνώσεις και τη διεθνή εμπειρία μας για να προτείνουμε νέες ιδέες που μπορούν να δώσουν άμεσες λύσεις στην Ελλάδα του σήμερα. Να τεκμηριώνουμε επιστημονικά τις θέσεις και προτάσεις της ΕΣΕΕ και να εξοπλίζουμε με επιχειρηματολογία τα μέλη της. Να συμβάλλουμε δημιουργικά στο διάλογο που γίνεται στη χώρα μας για τα θέματα του εμπορίου, της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανάπτυξης. Με δυο λόγια, να προσφέρουμε στην ΕΣΕΕ και τον εμπορικό κόσμο την επιστημονική εγκυρότητα του Ινστιτούτου μας.
 
Σίγουρα έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα για να πούμε ότι έχουμε συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του ελληνικού εμπορίου. Νιώθουμε, όμως, ότι μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο, βάζουμε κι ένα λιθαράκι. Το έργο μας, από την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου έως τις επιμέρους έρευνες και μελέτες και από τη δημιουργία της Γεωβάσης έως την έκδοση των Ενημερωτικών Δελτίων, διαθέτει κατά κανόνα και τα δύο αναγκαία χαρακτηριστικά: άμεσο προσανατολισμό στη σημερινή Ελλάδα και επιστημονική εγκυρότητα.
 
Και το κυριότερο, όλοι όσοι εργάζονται για το ΙΝΕΜΥ –και τους οποίους ευχαριστώ προσωπικά, όπως και τον Πρόεδρο και το ΔΣ της ΕΣΕΕ για την εξαιρετική συνεργασία- νιώθουμε την ικανοποίηση ότι κάνουμε κάτι που πιάνει πραγματικά τόπο. Γιατί πιστεύουμε βαθιά μέσα μας, αυτό που με κάθε ευκαιρία λέει η ΕΣΕΕ: Ότι στηρίζοντας το ελληνικό εμπόριο, στηρίζουμε την Ελλάδα.